پژوهشگر فضایی و خبرنگار فناوری ایران آسمانی شد

سیروس برزو، خبرنگاه کهنه‌کار حوزه فناوری و فضا، درگذشت. مرحوم برزو یکی از قدیمی‌ترین روزنامه‌نگاران علم در ایران و از پیشگامانان انتشار اخبار علمی، فناوری و فضایی در کشور بود.

او در ۳۱ خرداد ۱۳۳۲ در شهر سرخس خراسان رضوی به دنیا آمد و فعالیت‌های مطبوعاتی خود را از سال ۱۳۵۹ هجری شمسی در ماهنامه دانشمند آغاز کرد. سیروس برزو در دهه ۱۳۶۰ سردبیر نشریه کیهان علمی بود و سپس ماهنامه “مرزهای بیکران فضا” در سال ۱۳۶۹ (۱۳۶۹ تا ۱۳۷۲) بنیان گذاشت؛ که این نشریه به عنوان اولین نشریه‌ ایران بود که تمامی کارهای آن اعم از حروف‌چینی، صفحه‌آرایی، اسکن توسط رایانه انجام می‌شد. سیروس برزو بیش از ۱۷۰۰ مقاله در نشریه‌های دانشمند، دانستنیها، آسمان شب، اطلاعات علمی، نوآور، هوافضا، فضانورد، فناوری فضایی نوشته است.

یکی از کارهای جذاب سیروس برزو دوستی با فضانوردان مختلف جهان علی‌الخصوص روسیه و آمریکا و جمع آوری مجموعه‌ای از یادمان‌های فضایی و نمایش آنها در قالب نمایشگاه طی سال‌های مختلف در تهران، اصفهان و دامغان بود. برزو در سال ۱۳۸۵ به کمک پاول وینوگرادوف، فضانورد روسی کارت‌پستال‌هایی از مینیاتورهای محمود فرشچیان را به فضا ارسال نمود. همچنین در سال ۱۳۹۰ به همت او نخستین قرآن چاپ جمهوری اسلامی ایران توسط الکساندر کالری، فضانورد روس به ایستگاه فضایی بین‌المللی برده شد.

مرحوم سیروس برزو، خبرنگار فضایی ایران
مرحوم سیروس برزو، خبرنگار فضایی ایران

از جمله این یادگاری‌های جمع‌آوری شده توسط او می‌توان به تمبرهای فضایی، بسته‌های غذایی فضانوردان، عکس‌های امضاءشده توسط فضانوردان سرشناس، ماکت موشک‌ها و فضاپیماهای سرنشین‌دار، پوسترهای آموزشی و اینفوگراف‌های مرتبط به تاریخ فضانوردی، مدال‌ها و الواح یادبود، اشیای بازگشته از ایستگاه فضایی بین‌المللی، اشیاء شخصی فضانوردان از جمله دستکش فضانوردی گوردون کوپر فضانورد آمریکایی، لباس فضانورد مسلمان سالیژان شالیپوف و غیره اشاره کرد. این نمایشگاه هنوز در مکان معینی جای داده نشده‌ و به ‌دلیل بی‌اعتنایی مسئولین مربوطه بارها تعطیل شده ‌است.

از دیگر فعالیت‌های سیروس برزو می‌توان به تدریس زبان فارسی در دانشگاه‌های روسیه، تأسیس مرکز فرهنگی فردوسی در مسکو، تأسیس و سردبیری ماهنامه “پیوند” به زبان‌های فارسی و روسی اشاره کرد. در سال ۱۳۹۲ جایزه انجمن ترویج علم ایران به او اهداء شد که در اعتراض به بی‌توجهی مسئولان سازمان فضایی ایران به امر ترویج دانش فضایی و وضعیت نابسامان مروجان فضانوردی در ایران از پذیرش آن خودداری کرد. او در روز ۱۳ مهرماه ۱۳۹۹ و در روز فضا (سالروز پرتاب اسپوتنیک ۱، نخستین ماهواره جهان به فضا)، بر اثر ابتلا به ویروس کرونا درگذشت.

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *